Bordspel.org

De beste website over bordspellen!

Foto door Esteban Lopez op Unsplash

Wie is de saboteur?

Door Mark Wanders op 2 november 2022

Samen met je mededwergen ga je op zoek naar het goud dat in de berg verstopt zit. Door het graven van gangen probeer je zo snel mogelijk het goud te vinden. Maar let op, sommige van je medespelers proberen al het goud voor zichzelf te houden.

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudige spelregels voor de hele familie
Speelduur: 30 minuten
Spelersaantal: 3 – 10 spelers
Leeftijd: 10+
Cijfer BGG: 6,9

Spelidee

Saboteur is een geheim rollenspel. In het spel nemen sommige spelers de rollen op van de in de mijnen werkende dwergen en de anderen die van de saboteurs. Het doel van de mijnwerkers is om het goud te bereiken door een tunnel te graven. In tegenstelling tot de mijnwerkers willen de saboteurs niet dat men het goud bereikt. Ze moeten dus voorkomen dat hun mededwergen slagen in hun opzet. Saboteur- kaartsspel

Een paar gangen zijn al gegraven, maar niet erg efficiënt. Hoe speel je Saboteur?

Voor het starten van het spel zijn drie mogelijke doelkaarten: één met goud, twee met steenkool. Deze plaats je op de tafel, met het gezicht naar beneden en de breedte van een kaart tussen hen.

Vervolgens leg je een startkaart op een rechte lijn met de middelste doelkaart, maar met een breedte van 7 kaarthoogtes tussenin. Iedere beurt kan je ofwel een tunnelkaart of een actiekaart (ongelukskaart, anti-ongelukskaart, een landkaart of grottenkaart) spelen, of simpelweg afzien van je kaart.

Nadat je één van deze acties voltooid hebt trek je een nieuwe kaart.

Het spel gaat door tot één van de mijnwerkers een pad heeft gecreëerd naar het goud. (op dit punt krijgen alle mijnwerkers overwinningskaarten met punten op; degene die het pad voltooid krijgt er het meest, en zegt tegen zijn vrienden dat de goudschat nog steeds zo is als hoe hij deze zelf eerst vond.) Indien de saboteurs erin geslaagd zijn om de mijnwerkers te verhinderen krijgen zij de overwinningspunten. Saboteur - enkele kaarten

Enkele kaarten die gebruikt worden bij Saboteur. Wat vind ik ervan?

Het grootste voordeel van Saboteur? Het ondersteunt 3 tot 10 spelers. Hoewel ik het zelf nog niet gespeeld heb met een kleinere of grotere groep spelers veronderstel ik dat de spelervaring & -ontwikkeling ongeveer dezelfde blijft. Ja, je hebt inderdaad wel minder controle en er zullen meer dooie momenten zijn, maar die tijd zal je gemakkelijk kunnen opvullen door uit te zoeken wie de saboteurs zijn (en de andere spelers ervan te overtuigen dat jij er geen bent!).

Het is het bluffen dat dit spel juist zo interessant maakt: je moeten proberen uit te zoeken hoe subtiel je moet zijn als saboteur (want als je teveel opvalt zullen ze al je gereedschap kapot maken), en hoe je subtiel chaos kunt creëren. Het uitzoeken en raden naar de saboteurs voegt ook heel wat waarde toe aan het spel. Het leggen van de tegeltjes en het creëren van een tunnel naar het goud is vrij simpel, maar er is juist genoeg om je geboeid te houden.

Er is ook heel wat willekeur is het spel. Welke kaarten je trekt, hoeveel saboteurs er zijn, welke gouden klompjes er op het einde worden getrokken… dit alles heeft een grote invloed op het spel. In feite ben ik niet echt overtuigd door de goudklompjesverdeling op het einde van het spel. Het ziet er nogal arbitrair uit, en ik ben niet van mening dat het werkelijk eerlijk verloopt. Conclusie

Saboteur is een eenvoudig te spelen, licht spel dat draait rond geheime rollen, bluffen en het leggen van tegeltjes. Eerlijk gezegd verbaast het me wat dat het spel tot op vandaag niet meer aandacht geschonken werd, aangezien het erg leuk is om te spelen. Het kan soms nogal willekeurig zijn, maar dat past goed bij de speelduur. Het spel heeft dan ook zijn plaats veroverd op het lijstje met mijn favoriete tijdverdrijvers.

Mark Wanders

Bordspelfanaat bij uitstek!