Bordspel.org

De beste website over bordspellen!

Foto door Robert Coelho op Unsplash

Bouw je eigen spoornet

Door Mark Wanders op 2 november 2022

Verbind Europese steden via jouw eigen spoornet met elkaar. Je medespelers hebben hetzelfde doel, maar andere steden. Pas op, dat ze je niet in de weg komen te zitten. Een spel voor de hele familie, dat ook spellenliefhebbers kan bekoren.

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudige spelregels voor de hele familie en spellenliefhebbers met taktische en strategische elementen
Speelduur: 90 minuten
Spelersaantal: 2 – 4 spelers (aangeraden met 3 of meer)
Leeftijd: 10+
Cijfer BGG: 7.6

Spelidee

Door het verzamelen van kaartjes met dezelfde kleur bouw je treintjes op een landkaart van Europa. Zo verbind je steden van Europa met elkaar. Je krijgt punten als je jouw bestemmingen met jouw eigen treintjes verbindt. Er is echter niet genoeg plaats voor iedereen op het bord. Plan je spoornet dus zorgvuldig, anders moet je een van je stations inzetten. Drie oranje kaartjes en een locomotief

Met een locomotief en drie oranje kaartjes kun je een oranje of een grijze route van vier treintjes lang maken. Hoe speel je het spel

Elke speler krijgt 45 treintjes in zijn/haar eigen kleur, 5 speelkaarten en 4 tickets met verschillende bestemmingen, waarvan die er 2 moet houden. Iedere speler moet vervolgens één van de vier onderstaande acties ondernemen tijdens zijn beurt.

  1. Treinkaarten trekken

Spelers kunnen tot twee kaarten trekken van de trekstapel of de vijf open kaarten. Indien een speler een open locomotiefkaart (wild card) selecteert moet hij die als eerste kaart selecteren en zijn tweede selectie opgeven.

  1. Een route claimen

Wanneer een speler beschikt over een set treinkaarten die zowel in kleur overeenkomen als in de vereiste hoeveelheid voor een route op het bord kan de speler een aantal treinen op de route plaatsen en overwinningspunten claimen, waarvan het aantal afhankelijk is van de lengte van de route. Er zijn twee nieuwe soorten routes in Ticket to Ride: Europe: tunnels en ferry’s. Tunnels zijn uitgelijnde routes op het bord waarvan de speler nooit zeker weet hoeveel kaarten hij nodig heeft om een specifieke route te claimen. Ferryroutes daarentegen vereisen dat de speler één locomotiefkaart per locomotiefsymbool op de route gebruikt voordat deze de route kan claimen.

  1. Bestemmingstickets trekken

Trek drie nieuwe bestemmingstickets van de stapel. De speler moet tenminste één kaart houden.

  1. Bouw een treinstation

Spelers kunnen een treinstation bouwen om zo bestemmingstickets te voltooien maar kunnen ze niet gebruiken voor de langste, ononderbroken route. Voor ieder ongebruikt treinstation krijgt een speler 4 punten op het einde van het spel.

Het spel gaat voort totdat één speler nog maar 2 of minder treintjes heeft. De spelers zullen punten verzameld hebben tijdens het spel door routes te claimen. Verder tonen spelers op het einde van hun spel hun bestemmingstickets en verdienen ze punten (zie kaart) als ze beide steden met elkaar verbonden hebben. Indien ze dit niet gedaan hebben verliezen ze punten. De speler met de meeste punten wint het spel. Mijn ervaring

Hoewel het spel op het eerste zicht maar een aantal simpele acties aanbiedt zijn er heel wat verschillende strategieën die je kunt aannemen. Spelers kunnen bijvoorbeeld hun bestemmingstickets negeren en gewoonweg de langste treinroutes proberen te claimen om zo heel wat punten te sprokkelen. Daarentegen kunnen ze ook vijf of méér destinatietickets verzamelen en deze allemaal voltooien.

Volgens mij is de enige reden dat sommige mensen liever niet opteren voor dit spel het feit dat het bordspel nogal moordend is. Er is namelijk een gelimiteerd aantal mogelijke routes tussen steden waardoor spelers al snel een ander plan moeten bedenken omdat ze niet meer de richting kunnen uitgaan die ze willen.

De core-gameplay van Ticket to Ride is erg intuïtief en toegankelijk voor nieuwe spelers, maar bevat ook wat strategische elementen die echte spelliefhebbers blijft aanspreken. Ticket to Ride: Europe is één van de beste gateway games die ooit gecreëerd zijn en moet ongetwijfeld een plekje hebben in jouw bordspellenkast.

Mark Wanders

Bordspelfanaat bij uitstek!